Otroške postelje in dodatki

Prikazovanje 1–16 od 36 rezultatov

Prikazovanje 1–16 od 36 rezultatov

OTROŠKA POSTELJA

 

Kako izbrati pravo otroško posteljo za svojega malčka

Izbira pohištva za otroško sobo za vašega malčka je vznemirljiva in zabavna izkušnja – izbira prave posteljice pa je verjetno najpomembnejša odločitev. Na začetku bo vaš dojenček več časa preživel v dremežu kot v budnosti, zato je dobro spalno mesto bistvenega pomena. Obstaja veliko različnih otroških postelj, med katerimi lahko izbirate in razumemo, da je to za mame in očete lahko težko – zato smo tukaj, da vam pomagamo. Popeljali vas bomo skozi vse, kar morate vedeti, preden se odpravite na lov za popolno otroško posteljico.

V kakšni otroški postelji naj bo moj otrok?

Novorojenčki so lahko v veliki postelji pogosto videti in se počutijo nekoliko izgubljeni. NHS svetuje, da mora biti vedno, ko vaš dojenček drema v svojih prvih 6 mesecih, v isti sobi kot vi. Zato bi morala biti prva otroška postelja vašega malčka v prvih nekaj mesecih Mojzesova košara ali otroška posteljica. Nekateri starši bodo uporabljali oboje. Vendar pa naši strokovnjaki priporočajo izogibanje več izdelkom za spanje. To bi lahko postalo zelo moteče za vašega malčka, če ga nenehno premikate v različne položaje za spanje. Čim manj, tem bolje rečemo – minimalno število spalnih mest bo pomagalo tudi pri velikem prehodu iz otroške posteljice v posteljo.

 

Torej, kaj so tukaj ključne ugotovitve?

Za začetek uporabite obposteljno posteljico, za starost od 0 do 6 mesecev.

Ko se vaš otrok približa 6. mesecu starosti in postane nekoliko močnejši (lahko sam drži glavico) – kupite otroško posteljo.

Sprva naj se igrajo v posteljici, vendar še vedno spijo v svoji posteljici – počasi in vztrajno zmaga!

Pri 6 mesecih bodo čutila vašega malčka podivjala, saj bodo postali bolj budni. Zato naj se ob svojem času prilagodijo postelji, da se izognejo skupnemu spanju.

Bodite pozorni na toploto v posteljici. Morda se tega niste zavedali, vendar se temperatura v otroški postelji razlikuje od zunanje – lahko se razlikuje za 2 do 5 stopinj. Zato naši strokovnjaki priporočajo, da postavite termometer čim bližje posteljici. Smernice za temperaturo otroka za spanje so 20 do 22,2 stopinj.

Otroška postelja naj bo prilagojena v smislu “Varnost na prvem mestu”

Morda se sprašujete, zakaj svojega otroka ne morete takoj dati v otroško posteljo. Svoj nov sveženj veselja boste želeli obdržati čim bolj varno in to je način, da ga prvih nekaj mesecev ne date v otroško posteljo. Zakaj? No, otroška posteljica je zelo velik prostor za nekoga, ki je tako majhen in nežen, zato je najbolje, da se ji izognete, da preprečite morebitno škodo.

Ko bodo dojenčki dosegli 6-mesečno mejo, bo večina od njih dovolj močna, da dvigne glavo. Takrat lahko začnete razmišljati o uvedbi posteljice v njihovo življenje. Seveda – mora biti močna in čvrsta, brez razpok, zlomljenih letvic in nazobčanih robov. Ne pozabite – v otroško posteljico ne dajajte preveč izdelkov, odej in igrač je čim manj. Vse, kar potrebujete, je rjuha na vzmetnici otroške posteljice, ena odeja (zataknjena na 3 strani), ki ne sme segati nad prsi.

Če kupujete novo otroško posteljico, se prepričajte, da je v skladu s standardom. Vse nove otroške posteljice morajo izpolnjevati ta standard. Zagotavlja, da so dovolj globoke, da so varne za vašega malčka, palice so na pravilni razdalji in da otroška posteljica nima izrezov ali stopnic.

Dizajn otroške postelje

Ker bo vaš malček prvih 6 mesecev dremal v vaši sobi, ko se boste odpravili na lov za otroško posteljico, najprej preverite, koliko prostora imate. Nočete iti skozi vse težave z nakupom popolne otroške posteljice, na koncu pa bi ugotovili, da vam mere ne ustrezajo. Pri pohištvu vedno upoštevajte zunanje mere, ne notranje. Tukaj je nekaj dodatnih funkcij, o katerih morate tudi razmišljati:

Nastavljiva otroška postelja

Večina otroških posteljic ima nastavljive višinske položaje, tako da lahko zlahka pridete do malčka. Ko malo zraste in začne svojo fazo vohanja, lahko podlago spustite navzdol, tako da vaš mali avanturist ne more splezati iz svoje posteljice. Običajno so otroške posteljice v dveh do treh različnih višinskih položajih.

Prijazno do skladiščenja

Vaš malček bo zagotovo imel veliko stvari in potrebovali boste nekje za shranjevanje osnovnih stvari. Nekatere otroške posteljice imajo shrambo pod posteljo, na primer velike izvlečne predale. To je lahko zelo priročno za shranjevanje otrokovih stvari, če je prostor omejen. Poleg tega bo to pomenilo enostaven dostop, ne glede na to, ali gre za plenico ali brisačo.

Spustne stranice

S podstavljivo posteljico, kjer se stranice drsijo ali zložijo, bo to pomenilo, da lahko svojega malčka z lahkoto dvignete ven. Mame in očetje s slabim hrbtom – ta je za vas!

Prenosne otroške postelje

Ne glede na to, ali se odpravite k babici in dedku za vikend ali greste na počitnice, vam bo prenosna posteljica vse olajšala. To je postelja, v kateri lahko spi vaš malček, ko ni doma. Lahko dobite lahko šotorsko ali pop-up slog ali pa se odločite za zložljivo prenosno posteljico, ki je sicer težja, vendar je tudi veliko bolj robustna.

Otroška postelja

Prihranite denar in si zagotovite otroško posteljico, ki se tudi spremeni v posteljo, ko vaš mehurček odraste. Te vrste otroških posteljic se spremenijo v otroško posteljo z odstranitvijo ene ali obeh stranic. Ne pozabite – otroška posteljica je stara od 6 mesecev do 5 let, standardna otroška posteljica pa je stara le od 6 mesecev do 18 mesecev/2 leti ali ko začne vaš mehurček splezati ven.

Kakšno vzmetnico naj izberem?

Ko izberete otroško posteljico, morate pomisliti tudi na otroško vzmetnico. Najpomembnejši dejavnik je, da se otroška postelja pravilno prilega vzmetnici, ki ste jo izbrali. Konec koncev – ne želimo, da bi se vaš mehurček zataknil med otroško posteljico in vzmetnico! Zato se morate prepričati, da reža ni večja od 4 cm.

Stil je pomemben

Po mesecih načrtovanja in trdega dela v sobici vašega dojenčka boste želeli otroško posteljico, ki se bo ujemala z otroškim pohištvom. Morda boste želeli razmisliti o tem, katere barve so že v sobici. Svetlejše barve, kot so bela in svetlejša lesa, se dobro ujemajo z nežnimi pastelnimi barvami, kot so roza, rumena in modra. Če pa ste se odločili za temnejše barve, so zemeljski toni ali temno modri.

 

Upamo, da smo vašo odločitev o nakupu nekoliko olajšali. Zdaj, ko imate vse informacije o tem, kako izbrati najboljšo otroško posteljico za svojega malčka – boste lahko zagotovili, da bo imel udobno, a varno posteljo, za odličen spanec in veliko sladkih sanj.