Otroški avtosedeži

Prikaz rezultata

Prikaz rezultata

AVTOSEDEŽI ZA OTROKE
Prvi korak pri zagotavljanju varnosti vašega otroka na cesti je izbira avtosedeža, ki ustreza otrokovi starosti in teži ter vašemu vozilu. Ker bo vaš otrok moral biti v avtomobilskem sedežu od rojstva do starosti 8 let ali več, morate biti pripravljeni kupiti več kot le en avtosedež za otroke.
Avtosedeži za dojenčke
Za novorojenčke je avtomobilski sedež, ki je obrnjen nazaj, dobra izbira. Ti avtosedeži so tudi dvojni kot priročni otroški vozički zunaj vozila. Če imate majhnega novorojenčka, si oglejte minimalno težo otroškega avtosedeža. Nekateri pravijo, da jih je mogoče uporabljati že od rojstva, drugi pa imajo specifično nižjo težo.
Kabriolet Avtosedeži
Ko bo vaš otrok zrasel, bo kabrioletni avtosedež omogočal, da bo obrnjen nazaj do 35 kilogramov ali več, na nekaterih avtosedežih pa tudi do 50 kilogramov. Otroka imejte čim dlje v naslonjalu, obrnjenem nazaj. To je najvarnejši način vožnje, zdaj pa je na voljo veliko modelov avtomobilskih sedežev, v katerih je lahko celo visok in težak otrok, obrnjen nazaj, v otroštvu. Večina otrok lahko ostane obrnjena nazaj tudi po 2. letu starosti, kar je minimum za prehod naprej. Kabrioletni avtosedeži se lahko uporabljajo tudi dlje, do 40 ali 65 kilogramov, odvisno od avtomobilskega sedeža. Nekateri avtosedeži torej presegajo to težo.
Kombinirani avtosedeži
Kombinirani avtosedež je lahko dobra izbira za malčke, ki so dovolj stari in tehtajo toliko, da so lahko usmerjeni naprej. Tega ni mogoče uporabiti za dojenčke, mlajše od enega leta, ali za dojenčke, ki tehtajo manj kot 20 kilogramov. Prav tako se ne smejo uporabljati za malčke, mlajše od dveh let, saj bi morali ti otroci še vedno voziti nazaj.
Vse-v-enem avtomobilski sedeži
Nekateri avtosedeži so hibrid – več teh vrst. Lahko se imenujejo avtosedeži vse v enem, sedeži tri v enem ali sedeži štiri v enem. Kateri načini uporabe so vključeni v avtosedež, je odvisno od proizvajalca in celo modela avtomobilskega sedeža. Natančno preverite, ali bo avtosedež ustrezal starosti, višini in teži vašega otroka.
Ojačevalni sedeži
Ko je vaš malček star vsaj štiri leta in tehta vsaj 40 kilogramov, bo ojačevalni pas za namestitev pasu pomagal, da se bo varnostni pas vozila bolje prilegal. Najboljša praksa je, da otroka čim dlje držite na vpreženem avtomobilskem sedežu. Ne hitite s preklopom na ojačevalni sedež, če je vaš otrok po višini in teži še vedno vpet v kabriolet ali kombiniran sedežni pas! Ko je vaš otrok že pripravljen na dodatni sedež, je to pomemben korak za zaščito otrok pred poškodbami v nesreči.
KDAJ JE ČAS, DA PREKLOPITE NA AVTOSEDEŽ NASLEDNJE STOPNJE?
Kikkaboo svetuje čim daljše čakanje, da z avtosedeža za dojenčke preidete na avtosedež za malčke. Dojenčki so najbolje zaščiteni, ko potujejo vzvratno. Na ta način energijo udarca absorbirajo in porazdelijo lupina sedeža in varnostni pasovi.
Preklopite z otroškega na malčkov sedež
Vaš otrok je prerasel otroški avtosedež, ko vrh njegove glave doseže vrh naslona sedeža. Dokler tega ne doseže – ne preklopite na avtosedež naslednje stopnje. Poskrbite, da bo otrokova glava velikodušno zaščitena z (zgornjim delom) sedeža. Opomba: ni problem, če otrokove noge segajo čez rob sedeža.
Preklopite z sedeža za malčke na otroški sedež
Od otroškega sedeža stopite do skupinskega otroškega sedeža 2/3, če so otrokova ramena 2 cm nad najvišjimi odprtinami za naramnice na otroškem sedežu, ko je naslon za glavo v najvišjem položaju. Prepričajte se, da je naslon za glavo otroškega avtosedeža pri preklopu nastavljen v najnižji položaj.
Nič več avtomobilskih sedežev
Če je vaš otrok visok 1,35 ali 1,50 metra (približno 12 let), zakonsko ne potrebujete več otroškega avtosedeža.
KJE JE NAJBOLJ VARNO MESTO V VAŠEM AVTOMOBILU ZA VAŠ AVTOSEDEŽ?
Za svojega malčka ste izbrali varen avtosedež in ste zdaj pripravljeni na skupno družinsko potovanje! Preden se odpravite na pot, je pomembno vedeti, kam naj varneje postavite avtosedež.
Pri Kikkaboo priporočajo, da avtosedež postavite na zadnji sedež – po možnosti na sredino. Vendar boste morda morali razmisliti o drugih možnostih, če imate na primer če imate v avtu nameščenih več avtomobilskih sedežev ali če vaše vozilo ni primerno za sredinsko namestitev.
Tu smo, da vam pomagamo izbrati najboljši položaj za vaš avtosedež:

Zadnja sredina: najvarnejša točka! Zaradi svoje največje oddaljenosti od sovoznikovih zračnih blazin in morebitnih možnih udarcev je vaš avtomobilski sedež najbolj varen zadnji srednji sedež. Čeprav je statistično to najbolj varna lokacija, vemo, da morda ni vedno zelo praktična ali celo mogoča zaradi velikosti sedeža ali pomanjkanja varnostnega pasu.
Zadnji potnik Čeprav v skladu s statističnimi podatki potrošniki ne veljajo za najvarnejši položaj avtomobilskega sedeža, potrošniki pogosto raje izberejo to lokacijo. Poleg najpogostejše strani trka ima zadnji sovoznikov sedež prednost, saj vam omogoča enostaven dostop do vašega otroka, pri čemer je zadrževalni sistem pogosto stran vozišča, stran od pretoka prometa.
Zadnji voznikŠe vedno je varno mesto za avtosedež takšno, kot je v zadnjem delu vozila. Vendar je manj varen kot zadnji potnik, ker je pogostejša stran trka.
Prednji potnik Priporočamo, da se držite zadnjega sedeža, če pa morate otroka spraviti na sovoznikov sedež, se pred odhodom vedno prepričajte, da so sprednje zračne blazine izključene. Otrok, mlajši od 12 let, nikoli ne sme biti nameščen na sedežu z sovoznikovo zračno blazino.Biti spredaj je treba v skrajnem primeru uporabiti zaradi večje nevarnosti, da voznika odvrnete od pozornosti, pa tudi zaradi bližine trka.Če so bili v družini trije otroci (novorojenček, malček in 4-letnik) in ni bilo mogoče namestiti treh sedežev po hrbtu, priporočamo, da namestite:

novorojenčka v položaju sovoznika
malčka v zadnjem voznikovem položaju
4-letnik na položaju sovoznikovega sedeža (z izklopljenimi zračnimi blazinami in sprednjim sedežem v najbolj zadnjem položaju) v ustreznih zadrževalnih sistemih.

V vsakem primeru pazite, da je avtosedež pravilno nameščen in uživajte v veselih potovanjih z malčkom!
Pogosta vprašanja in napake o avtomobilskih sedežih
Zvezna statistika kaže, da se 80 odstotkov avtomobilskih sedežev uporablja nepravilno. Strokovnjaki za varnost potnikov otrok, ki sodelujejo s starši na inšpekcijskih postajah in prireditvah za preverjanje proge, nakazujejo, da je lahko zloraba dejansko 90 odstotkov ali več. Poznavanje najpogostejših težav z avtosedeži vam bo pomagalo, da bo vaš otrok varnejši, ko boste zunaj, ter da izberete pravilno ustrezan avtosedež za vašega otroka.